Wednesday, October 7, 2009

Pakatan Rakyat Malaysia bakal muncul di S'wak

Sebuah parti politik baru - Pakatan Rakyat Malaysia - akan dilancarkan di Sibu, Sarawak sebelum pilihanraya peringkat negeri itu, yang dijangka diadakan tahun depan.
.
Nama kontroversi tersebut dijangka menimbulkan kekeliruan di kalangan pengundi di Sarawak, kata sumber-sumber kepada Malaysiakini. Penubuhan parti baru itu dipercayai disokong oleh ahli parlimen Bintulu dan pengerusi kelab penyokong BN, Datuk Seri Tiong King Sing.
.
Menurut sumber-sujber, parti baru akan diketuai oleh Gabriel Adit Demong, 59, ADUN Ngemah. Adit, yang menyertai PKR tahun lalu, memenangi kerusi Ngemah sebagai calon Bebas pada 2006. Beliau pernah menjadi naib presiden Parti Bansa Dayak Sarawak (PBDS) selama tiga penggal, tetapi tidak menyertai mana-mana selepas PBDS dibubarkan.
.
November lalu, ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar mengalu-alukan penyertaan Adit dalam PKR November lalu bersama-sama dengan 12,000 penyokongnya. Dalam ucapannya ketika menyerahkan borang keahlian kepada Anwar, Adit berkata sebab utama beliau menyertai PKR ialah kerana 'pengembirian politik' masyarakat Dayak di bawah kerajaan negeri BN.
.
Menurut Adit, PKR adalah landasan terbaik untuk menangani masalah sosio-ekonomi masyarakat Dayak. -Malaysiakini
.
Komen Satiran Nasional: Ini semua kerja BN la. Takut Pakatan Rakyat didaftarkan lepas tu guna logo sendiri automatik akan mengancam BN. Cuba kalau parti ni nak daftar untuk melawan BN, sampai kucing bertanduk pun belum tentu boleh lulus.
.
Kalau orang minat dengan slogan Makkal Sakthi, hah BN pun ambik, minat ngan Pakatan Rakyat, BN ambik. Kokak betul otak orang2 BN ni rupanya ye. Tak gentlement langsung

No comments:

Post a Comment